Insändare från 21.12.2022
På insändarsidorna, VBL den 20.12 ger två Gröna lokalpolitiker sken av att De Grönas jord- och skogsbrukspolitik bidrar till högre lönsamhet på gårdarna och ökad självförsörjning på inhemskt livsmedel. Skribenterna förundras också varför den Österbottniska producentorganisationen är upprörd över Gröna förbundet. Det beror på att De Gröna genom olika uttalande och sitt agerande inom regeringen inte bryr sig om den markägande bonden som varje dag förser finländaren med mat på bordet.
Jag utgår från att skribenterna inte är bekanta med skrivningarna som rör jordbruket i regeringsprogrammet som 5 partiregeringen godkände under ledning av statsminister Rinne 2019. Den för jordbruket viktigaste skrivningen lyder:
- Att kostnader inte får påföras lantbruket utan att fullt kompenseras.
Trots det bereds på det grönt ledda miljöministeriet en fosforförordning, som i klartext skulle begränsa jordbrukares möjlighet att använda sig av djurgödsel. Prislappen i form av behov av ökat konstgödselköp och minskade skördar uppskattas till 100 miljoner per år. En förordning som direkt strider mot regeringsprogrammet och som i nuvarande ekonomiska situation bör ses som direkt oansvarig.
Ett annat exempel där vi vet att De Gröna med flankstöd av Vänsterförbundet inom regeringen direkt har motarbetat den aktiva livsmedelsproduktionen är turerna kring krisstödspaketen. Försörjningsberedskapsstödet värt drygt 300 miljoner som regeringen gav våren 2022 har till 2/3 betalats. Även som totalbeloppet är stort kan vi konstatera att fördelningen gav mycket att önska. Den krisande husdjurssektorn blev i relation till behovet nedprioriterad. Däremot allokerades 10% av totalsumman till våtmarksodling.
Fortsätter vi lista exempel där De Gröna äventyrar den inhemska livsmedelsproduktionen kan vi se de senaste veckornas turer kring el-krisstödet. Producentorganisationerna tillsammans Handelsträdgårdsförbundet har under hela hösten varit mycket tydliga med att det i vinter inte odlas gurka och tomat om det inte presenteras någon form av energistödpaket för växthussektorn. Hur har då De Gröna agerat? Jo, istället för att trygga matproduktionen valde De Gröna att straffa Centern som i riksdagen till markägarnas lycka valde att plocka bort 2 mycket kritiska paragrafer i naturvårdslagen. Straffet De Gröna delade ut, var att fördröja ett eventuellt el-krisstödet till lantbruket, och ännu per dags datum är det oklart om livsmedelsproducenterna får tillgång till stödet. Det som däremot är klart, är att merparten av växthusen i Syd-Österbotten inte tänds i vinter och vi ser redan stigande arbetslöshetssiffror på grund av permitteringar i regionen. Jag vill se hur de gröna politikerna, förklarar detta till de permitterade växthusanställda.
Vad jag ser som allvarligast är ändå De Grönas förmåga att säga ett och göra något annat. Läser man partiets politiska program finner man riktigt bra skrivningar om jordbruket. Så som följande tre exempel:
- De Gröna är måna om odlarens välmåga och ett rättvist pris på den mat odlaren producerar. Vår jordbrukspolitik siktar på en förnyelse som gör att lönsamheten inom matproduktionen stiger, självförsörjningen ökar och miljöpåverkan minskar.
- Vi förbättrar avtalen mellan producenterna, livsmedelsindustrin och handeln. Vi ingriper i handelns dominerande ställning lagstiftningsvägen
- Vi riktar jordbruksstöden till de aktiva odlarna så att stöden är bundna till matproduktionen, försörjningstryggheten och upprätthållande av de ekosystemtjänster som naturen erbjuder
Med hänvisning till nämnda skrivningar, samt det man kom överens om inom regeringen i regeringsförhandlingarna 2019 är det alldeles tydligt att det man lovar och säger inte uppfylls. Hade De Gröna verkligen velat göra något åt handelns dominerande ställning hade revideringen av livsmedelsmarknadslagen som regeringen beredde i höstas, lovat mer förändring än den gör. Nu kan vi konstatera att allt krut i den här frågan bör sättas på att nästa regering är villig att revidera konkurrenslagstiftningen.
Slutligen vill jag ändå lyfta något positivt. Konsumenterna uppskattar inhemsk mat mer än någonsin. Den allmänna åsikten är att producenten får för liten andel av det hen producerar och att handeln skor sig på landets producenter. Till den gröna nominerade riksdagsvalskandidaten ger jag gärna ett tips som kan öka trovärdigheten i debatten. Det är nämligen så, att även om texterna i de politiska programmen eller regeringsprogrammet är välskrivna, så är det resultat och den dagliga politiken som avgör. Om lagförslagen från grönledda ministerium, eller rapporterna från regeringssamarbetet gång på gång talar mot det man säger i programmen, då blir de som berörs upprörda och trovärdigheten sjunker. Tipset, blir att hålla det man lovar och visa att man värnar om den inhemska maten.
Christoffer Ingo
Riksdagskandidat SFP